Videoen alle syklister bør se

Å ferdes med sykkel på høyre side av et vogntog kan være svært risikabelt. Store blindsoner hindrer sikten, noe som er spesielt farlig i vegkryss. En ny video fra NLF viser hva som kan skje, og hva en bør være obs på. Se og del med både unge og voksne! 
Skuespiller Johanne (9) føler seg ikke stor ved siden av den digre lastebilen. Foto: Stein Inge Stølen

– Vi har sett en stor økning i antall barn som sykler i trafikken. Det må vi ta høyde for når vi utfører vår trafikkundervisning for barn, forteller forbundsleder i NLF, Tore Velten.

Han understreker at det aldri har vært flere syklister og vogntog på norske veger. Disse to trafikantgruppene er spådd stor vekst i årene som kommer, noe som betyr at de tyngste og de letteste trafikantene oftere og oftere må dele vegen, også der det ikke er godt tilrettelagt. I tillegg blir syklistene yngre og yngre: I dag er det vanlig at barn i selv de tidligste skoletrinnene forserer skolevegen på to hjul.

Se den nye videoen under:

Over to millioner visninger

Velten er også primus motor i programmet Venner på veien, hvor frivillige fra NLF besøker skoler i hele Norge for å undervise barneskolebarn i trafikksikkerhet. I 2016 fikk over 2 400 elever undervisning av NLF. Ved siden av den praktiske undervisningen spiller også sosiale medier en stor rolle i å spre budskapet til barn og unge.

– Vi opplevde stor suksess med vår forrige trafikksikkerhetsvideo ”Stopp, se og vink”, med godt over 2 millioner visninger i sosiale medier. Den bidro til at mange barn i dag gjør seg til kjenne for sjåføren før de skal krysse vegen foran en lastebil. Nå ønsker vi å gjøre det samme for de yngste syklistene, forteller Velten.

Den nye informasjonsvideoen ble lansert av samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen under et NLF-arrangement på Youngstorget, hvor også skuespillerne Jenny (11) og Johanne (9) mottok heder og applaus for sin sterke innsats.

Kan redde liv

Det er spesielt i vegkryss hvor lastebilen skal til høyre at de farligste situasjonene kan oppstå. Hvis en syklist befinner seg på innsiden av lastebilen og skal rett frem i krysset, har sjåføren i lastebilen liten eller ingen sjanse til å se den mindre trafikanten, siden den befinner seg i blindsonen.

– Det er denne situasjonen vi har forsøkt å illustrere i videoen. Nå håper vi at så mange som mulig får med seg budskapet. Det kan være med å redde liv, avslutter Velten.

Tekst og foto/video:Mynewsdesk    
 —

reklame

Ut å reise?