Pianostemmerutdanningen i gang

Norges musikkhøgskole har tatt inn de første fem studentene på pianostemmerutdanning denne uka, og nasjonen er reddet fra en ustemt framtid.Gjennomsnittsalderen for pianostemmere i Norge er godt over seksti år, og siden 2010 har det ikke vært noen aktuell utdanning på feltet, hverken i Norge eller andre steder i Europa. Med over en halv million pianoer rundt i landet, sier det seg selv at det ville blitt mange skingrende sure toner hvis pianostemmerne skulle dø ut.

Pianostemmer Bjørn Ola Bakke tok initiativ til å gjøre noe, og kontaktet Norges musikkhøgskole. Etter mye arbeid og politisk lobbyvirksomhet, kom meldingen i desember 2016 om at Regjeringen, KrF og Venstre var blitt enige om å bevilge penger til oppstarten av en pianostemmerutdanning på Musikkhøgskolen.

Flygel-marsipankake på åpningen av pianosstemmerverkstedet 21. august. Rektoratet klippet strengen. Foto: Paal Audestad

 

I august 2017 klippet rektor Peter Tornquist pianostrengen og pianoverkstedet med Bjørn Ola Bakke som førsteamanuensis ble innviet.

Pianostemmerutdanningen er toårig, gir 120 studiepoeng og fører fram til en ny grad, høgskolekandidat. Opptakskrav er generell studiekompetanse. Søkerne må gjennomføre den samme gehør- og teoriopptaksprøven som til de fireårige bachelorstudiene. I tillegg må de gjennom en tilpasset lytteprøve, en håndsverksprøve og intervju. Av 57 søkere til pianostemmerutdanningen, fikk 5 tilbud om plass. De begynte sist mandag.

Norges musikkhøgskole (NMH) utdanner instrumentalister, sangere, kirkemusikere, dirigenter, komponister, musikkteknologer, musikkpedagoger og musikkterapeuter. 750 studenter og om lag 350 ansatte arbeider i en stor sjangerbredde som særlig omfatter klassisk, samtidsmusikk, jazz og folkemusikk. Med 400 arrangementer i året er NMH en av landets største konsertarrangører.

Tekst: Mynewsdesk Foto1:iStockphoto Foto2: Mynewsdesk/Paal Audestad


reklame
Haugenbok.no er en internettbokhandel med fokus på rask levering og god service.
Dette har vært vårt motto helt siden starten i 1998.
Vi har fleksible betalingsmåter og tilbyr både månedlig nedbetaling og betalingsutsettelse. Helt rente- og gebyrfritt. I tillegg tilbyr vi så klart faktura og bankkort.
Student? Se våre mange fordeler. Haugenbok.no

Haugenbok.no – Norges raskeste bokhandel!