Nå er det stort sett norske jordbær til alle :-)

Det er en merkedag når de norske jordbærene kommer – da er det sommer. Klimaet i Norge gjør at jordbærene blir spesielt søte og smakfulle. En lang modningsperiode med lyse dager og kjølige netter, kombinert med sorter som er spesielt godt egnet til vårt klima, er forklaringen.

Mange venter på de norske bærene, og nå er de på vei. Høysesongen for jordbær er juli – da er det mulig å få tak i disse kortreiste, solmodne delikatessene over hele landet. Den nydelige duften og den perfekte balansen mellom syre og sødme gjør jordbær til det mest etterspurte bæret i norske butikker. Egentlig er jordbæret en oppsvulmet blomsterbunn som inneholder bitte små jordbærfrø som botanisk sett er nøtter.

Perfekt jordbærvær i år

– Det har vært jordbærvær på Østlandet i år, forteller Olav Etnestad fra Bærdyrkerlaget. På Sør- og Østlandet har vi sett fine bær i et par uker, og neste helg antar vi at det er markedsdekning i hele landet.

Det er optimalt når jordbærene nå får ca. 20 grader og litt sol, så nå når Hedmarksregionen står klare til å starte innhøsting, følger de nøye med på været. Selv kaller de det for Yr-feber.

 

Nyplukkede og kortreiste norske jordbær – på plass i en butikk nær deg.

Sortene vi dyrker i Norge er tilpasset vårt klima

Det tar ca. 10 år å utvikle en ny sort optimalisert for norske forhold, og det er stor fagkompetanse i Norge.

– Hele 4 000 sorter testes ut hvert år, kan Bjarne Kjøs i Graminor fortelle. Men det er med jordbær som med oss mennesker, det er ikke alltid avkommet blir slik vi håper at det blir. De aller fleste jordbærsortene vi lager blir forkastet, men noen få kommer ut på markedet.

Nye sorter skal først og fremst smake godt. I tillegg skal de være motstandsdyktig mot sykdom, plantene skal kunne overvintre og de skal være plukkevennlige. Det er mye som skal klaffe for å kunne trives i norske forhold.

Jordbær slik vi kjenner dem i dag er et resultat av en lang krysningsprosess av ulike viltvoksende jordbærplanter. Ville jordbær har vært kjent i Europa siden romertiden. Kommersiell dyrkning startet på begynnelsen av 1800-tallet, og de sortene vi får i Norge er ment for umiddelbart konsum.

I Norge produseres det minst ti ulike sorter jordbær. Den mest kjente i dag er Korona som har en utpreget søtsmak. Andre aktuelle sorter er Sonata, Florence og Polka.Frida og Saga, som begge er norskforedlet, og sist men ikke minst har vi nå de to nyeste sortene Malwina og Rumba som det knyttes store forventninger til.

– De smaker alle nydelig, og uansett hvilken sort du får tak i nær deg er jeg sikker på at de smaker perfekt av sommer. Spis dem og kos deg med dem både naturelle og på nye måter, oppfordrer Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Jordbær holder deg frisk og gjør deg opplagt

Jordbær er sunt og veldig godt på samme tid. De inneholder lite fett og energi, med masse vann og fiber som holder oss mette og gjør godt for magen.

Jordbær inneholder mer vitamin C enn appelsiner, et viktig vitamin vi trenger jevnlig tilførsel av. Vitamin C hjelper til med å holde oss friske, gir fin hud og øker opptaket av jern fra andre matvarer. I tillegg er bærene en kilde til folat som bidrar til å holde oss opplagte og våkne. Jordbær inneholder også viktige plantestoffer og antioksidanter, sier Cathrine Frisvold, ernæringsfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt, før hun avslutter; Alle har gode minner til søte, norske jordbær, og sett bort fra næringsstoffene, er det faktisk helsefremmende i seg selv å spise dem.

Jordbær inneholder også viktige plantestoffer og antioksidanter, sier Cathrine Frisvold, ernæringsfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Ja, vi elsker norske jordbær

Stadig flere kjøper bær for å kose seg med, og jordbær er favoritten.

Nesten 15 tusen tonn jordbær ble solgt over grossist i Norge i 2016.4.600 tonn og 31 % av disse var norske. Totalt spiste nordmenn i underkant av 3 kg jordbær i 2016, en andel av dette er import. (Tall fra Totaloversikten, OFG).

I tillegg kommer salget direkte fra gården, så vi antar at vi i snitt spiser ca. 10 kurver hver, sier Gerd Byermoen,

Det er nesten ikke grenser for hva du kan bruke jordbærene til. De egner seg i salater, i kaker, til frokost og dessert – ja, de kan rett og slett brukes til det meste.

Finn spennende jordbærtips og oppskrifter på www.frukt.no

Tekst og foto: Mynewsdesk/OFG/frukt.no

 


 

Mister Spex (Lensstore) – alt du trenger for å se bra

Lensstore har siden 2005 vært en av Nordens største nettbutikker, og tilbyr et bredt utvalg av linser, briller og solbriller og heter nå Mister Spex.

De selger samme kontaktlinsene som din optiker, altså kun kvalitetskontrollerte originallinser – men med en mye lavere pris og rask leveranse direkte hjem til deg.

Faktisk kan du spare opptil 70 % på Mister Spex sortiment sammenlignet med butikk.

Klikk her og bestill dine nye briller hos Mister Spex (Tidligere Lensstore) i dag!