Må du være politiker for å “like” DAB?

Hver tredje radiolytter er forsvunnet, og stadig hører vi folk som forteller om at de har gitt opp radiolytting på grunn av DAB.

OBS! Siste nytt om denne saken: Se i bunnen av artikkelen.

For ca 2 år siden startet den direkte nedlegging av FM-nettet i landet vårt, og i dag har vi stort sett DAB “nett” som “tvangs” benyttes til radiosendinger.

Mye er sagt og gjort i den forbindelse underveis.  Og om sommeren går alltid lyttertallene litt ned, av mange årsaker. Over tid har vi i Norge hatt en relativt stabil lytterskare på ca 70% av befolkningen. Vi liker radio! Men hva har skjedd?

Jo. Det vet vi.

Etterhvert som DAB erstatter FM-nettet så forsvinner stadig flere radiolyttere. Vi hører stadig om mennesker som rett og slett har mistet tilgangen til å høre på radio.  I Norge har vi nå mistet, av en eller annen grunn, ca hver tredje lytter i løpet av kun 2 år. Absolutt ingen andre land enn Norge har mistet så mange radiolyttere på samme tid. Har nå gått fra rundt 70% lytting til under 50% på to år.

Mange vil ha FB-båndet tilbake.

Litt bakgrunn.

Siden 1995 har DAB blitt tatt i bruk i stadig flere land, med ulik hastighet på utbredelse og utvikling. Noen land, for eksempel Sverige, har kommet tidlig i gang, for så å bremse, mens andre land, som Nederland, har startet sent, men til gjengjeld hatt en rask utvikling. I Norge ble riksdekkende radio heldigital i 2017.

Over 400 millioner mennesker i cirka 40 land bor nå (2016) i områder med DAB-dekning. (Kilde:wikipedia.org)

Ikke bare trist.

For mange har overflytting fra FM til DAB vært positivt, det må sies. Rent teknisk er det faktisk en god del bedre, men det krevet ofte mere perfekte innstillinger vil nok mange hevde, og mere krav til antenne.

Vil ha tilbake FM-nettet.

Er DAB-radio (Digital Audio Broadcast) bare et stort feilgrep i Norge? Ja, det kan se sånn ut. Utrolig mange ønsker FM-sendingene tilbake og vil lytte til radio som funker – både i bilen, andre steder og ikke minst hjemme. Se bare en del eksempler her:

Tidenes laveste lyttertall på radio: – DAB er årsaken

Vil ha FM-mottakeren tilbake i mobiler – ITavisen
Få tilbake FM-båndet! –  Samfunnsmagasinet
Norges befolkning er kraftig overkjørt –  NordNorsk Debatt

Laveste radiolytting siden 2. verdenskrig med DAB –  NettAvisen

81,7 prosent, opplever radiodekningen som dårligere med DAB – YrkesBil

OBS: Her er ny utvikling i denne saken: TU: Vedum hiver seg på / Dagbladet: Vil ha omkamp

Hva mener du: DAB ut og FM inn?

Her kan du si din mening på Facebook


reklame