Lørdag serverer bøndene grillet lam

I helgen byr norske bønder på nygrillet lammekjøtt utenfor dagligvarebutikker over hele landet. Folk skal inspireres til å velge lam også utenom de tradisjonelle sesongene.

– 110 butikker over hele Norge er med på grillaksjonen som vi håper vil vekke folks interesse for lammekjøtt, sier Ole G. Hertzenberg i Norsk Sau og Geit (NGS).

Det vil bli servert blant annet lårskiver, lammepølse og kebab-burger av lam.

– Lokale saue- og geitebønder vil stå utenfor butikkene og grille. Alt som serveres vil være gratis, og i kjøttdiskene inne i butikkene vil det bugne av lammekjøtt i alle varianter. Enkelte vil også kunne tilby kjekjøtt, sier han.

Kokkelandslagets leder Jørn Lie mener det er all grunn til at nordmenn burde spise mer lammekjøtt året rundt, ikke bare om høsten og til jul og påske.

– Lam er ypperlig kjøtt på grillen. Det er ofte magert kjøtt med fett utenpå. Når det grilles blir det saftig inni og får en sprø skorpe rundt, sier Lie, som også driver restaurantene Vaaghals og Gamle Raadhus i Oslo.

Han anbefaler folk å gjøre det enkelt om sommeren.

– Et lammelår på grillen med sommerens grønnsaker, noen urter og godt smør blir aldri feil. Også lammecarré og mørbrad av lam er godt egnet for grillen, sier han.

Hverdagsmat

I dag omsettes nesten 75 prosent av lammekjøttet om høsten. Resten av året spiser nordmenn lite kjøtt fra sau og lam.

– Vi håper folk vil få opp øynene for dette gode og anvendelige kjøttet. Lammekjøtt kan like gjerne brukes til hverdag som til fest, sier Ole G. Hertzenberg.

De siste 30 årene har forbruket av lammekjøtt gått ned med 20 prosent, mens forbruket av storfe, svinekjøtt og fjørfekjøtt har økt. Øker etterspørselen, håper bøndene at butikksjefene og kjedene vil ta inn mer saue- og lammekjøtt.

– Den siste tiden har det blitt utviklet flere produkter som er enkle å tilberede i en travel hverdag. Flere retter kan lages på under 30 minutter, sier Hertzenberg.

På grunn av ekstremt tørt og varmt vær den siste tiden, gjelder et generelt forbud mot åpen ild over hele Sør-Norge. Grillaksjonen vil likevel gå som planlagt. Det blir grillet på asfalten utenfor butikkene, og alle brannsikkerhetsmessige tiltak skal være oppfylt.

– Vi tenner grillene på lørdag klokken 11. Da er det bare å komme å forsyne seg, sier Hertzenberg.

Sjekk hvor du kan få servert lammekjøtt fra grillen: http://www.nsg.no/

Tekst: Newswire/Kristin Cock   (FOTO: Norsk Sau og Geit)


reklame