Løk er sunt, rimelig og hever smaken på enhver rett

– Er det en vare du ikke kan klare deg uten på kjøkkenet, så er det løken.

Dette sier Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver hos Opplysningskontoret for frukt og grønt. Intet kjøkken er komplett uten løk. Løk en er anvendelig, meget smakfull, sunn og rimelig råvare som hever smaken på enhver rett. Den er også kalt for fattigfolks trøffel!

Norsk løk har hatt en fantastisk oppvekst – derfor smaker den så godt …

Løk er svært godt egnet til å lagre, og fortsatt bugner det av flott norsk løk. Det norske klimaet er ideelt til løkdyrking og vi er nærmest selvforsynt med løk gjennom store deler av vinteren.

Hver Nordman spiser i underkant av 6 kilo løk i året. I Hellas spiser de 5 ganger så mye, så vi har mye å gå på. Det er bare å fråtse i vei.

artikkelen fortsetter under bildet

Fransk løksuppe er en klassiker – den er lett og lage, smaker godt og løken gjør godt i kroppen.

Løk er rik på antioksidanter og kostfiber

Løk inneholder forskjellige typer antioksidanter. Spesielt inneholder de mye flavonoider, en type antioksidanter som kan bidra til å redusere risikoen for kreft. Antioksidanter er med på å styrke kroppens forsvar mot oksidativt stress, slik som stress, sollys, forurensning og ulike infeksjoner. Kroppen vår produserer antioksidanter selv, men det er bra å spise mat med naturlig høyt innhold av disse, slik som løk.

Løk har lavt kaloriinnhold, men et høyt innhold av kostfiber. Kortfibret bidrar å regulere tarmen din i tillegg til å holde deg mett etter et måltid. Her er det ingen begrensinger, spis så mye du orker. Det er ikke rart at Helsedirektoratet oppfordrer til å spise løk i sine 5 om dagen anbefalinger.

Løk er bra for helsen – og lommeboken

Et høyt inntak av løk har altså helsebringende effekt, både på kort og lang sikt. Så mange goder pakket inn i en liten grønnsak, den må da være dyr?

Neida – vanlig gul løk er en av de rimeligste råvarene du kan få tak i. En klassisk fransk løksuppe til middag er en sikker vinner. Den er enkel å lage, og du lager fint en porsjon til under en 10er. Samtidig får du brukt opp gammelt brød og ost. En skikkelig vinn-vinn-situasjon, bokstavelig talt!

Løkhistorie

En innskrift på Kheopspyramiden i Egypt forteller at det gikk med store mengder løk, av alle typer, til arbeiderne. Løk skulle gi styrke og holde motet oppe under det tunge arbeidet med å få reist pyramiden. I det gamle Hellas fikk soldatene løk for å gi dem styrke og utholdenhet. Dessuten hyllet man løken som en kjærlighetsvekst og mente dertil at den var en god appetittvekker. Romerne tilla løken legende egenskaper, og anbefalte løk blant annet mot slangebitt og døvhet.

Det var romerne som brakte løken ut i Europa, der den raskt spredte seg og fant sin naturlige plass i kostholdet. Også i Norge er løk en gammel plante. Den kjennes i hvert fall fra en runeinnskrift fra det 4. århundre og har vært en kjær gjest i kjøkkenet siden den gang.

Tekst: Mynewsdesk/Opplysningskontoret for frukt og grønt.  Foto:frukt.no  (Ill/1.sidefoto:iStockphoto)
reklame