Kylling- guide: Hva er forskjellen på de ulike stykningsdelene?

Kylling er ett av verdens mest spiste kjøttslag. Den milde, fine smaken gjør at kjøttet passer i alle typer retter, enten vi bruker hele kyllingen eller renskårne fileter. Mulighetene er mange.
Her er en enkel guide til de forskjellige produktene.

Hel rå kylling

Hel kylling veier rundt 1 kg, men finnes i vektklasser opptil ca. 3,5 kg. De største kyllingene selges i hovedsak til gourmetrestauranter, men kan også fås i enkelte delikatesseforretninger. Kyllingen kan enten stekes hel eller stykkes til filet og lår. Av skroget kan man koke kraft, som er god basis for saus eller supper.

Kyllingfilet

Kyllingfilet er skinn og benfritt bryststykke av kylling. Inneholder kun 1,1 % fett. Kjøttet helstekes eller skjæres i biter som brukes i gryter eller wok. Den milde egensmaken gjør at alle sorter krydder og urter kan tilsettes.

Kyllingbryst

Er det samme som kyllingfilet med skinn og vingeben. Inneholder 4,6 % fett. Stekes enklest i ovn. Fyll gjerne en smakstilsetning under skinnet ved tilberedning.

Kyllinglår

Kyllinglår inneholder litt mer fett enn kyllingfilet, og tåler derfor noe tøffere behandling. Lårene kan stekes som de er, eller deles i to ved leddet til kyllingklubber og overlår. Kyllingklubbene egner seg best til steking, mens overlårene også kan brukes til kokte retter.

Kyllingvinger

Kyllingvinger er den midterste delen av vingen på kyllingen og egner seg utmerket som «ventemat» eller som en rask middag. De er også fine å servere til tapasbordet.

Marinert kylling

Det finnes etter hvert mange typer marinert kylling, men mest vanlig er fortsatt stekeklare kyllingstykker i aluminiumsfolie. De ulike typene varierer i smak etter hvilke kryddere som er tilsatt.

Kjøttdeig av kylling

Kyllingkjøttdeig inneholder 6,2 % fett og er et alternativ for den som ønsker magert kjøtt. Er fin å lage kjøttkaker, kjøttboller, burgere eller gryteretter av.

Tekst: Mynewsdesk Foto: MatPrat.no


reklame