Julehandelen på lommetyveri-toppen

Det er en tredobling av antall lommetyverier i desember sammenlignet med resten av året.
De travle handlegatene i Norge og utlandet tiltrekker seg også stadig mer utspekulerte lommetyver, og desember er mest utsatt, viser statistikk fra Gjensidige.- Uavhengig av om du er i London, Barcelona eller Trondheim, være på vakt om du befinner deg i typisk utsatte områder. Offentlige steder med mye folk og trengsel, som for eksempel julemarkeder, kafeer, holdeplasser og kollektivtransport, er populære mål for lommetyver verden over, sier reiselivsekspert  Lene Hasler i Gjensidige.Eksperten sier lommetyver kan slå til når som helst på døgnet, men det topper seg rundt ettermiddagsrushet og på kveldstid i helgene.       
artikkelen fortsetter under bildet

Klikk her for å få linken hvor du kan sende blomster

– Hvem som helst kan bli utsatt.

Men vi ser en tendens til at tyvene gjerne ser seg ut personer med redusert evne til å ta vare på tingene sine. Det kan dreie seg om alt fra eldre og funksjonshemmede til stressede småbarnsforeldre og berusede folk på vei hjem fra byen, sier Hasler.

Eksperten sier lommetyver ofte opererer i grupper på alt fra to til åtte personer, og at tyveriet sjeldent er tilfeldig. Hun råder derfor til å være på vakt om du nettopp har tatt ut penger i en minibank, eller akkurat brukt mobilen, da lommetyvene følger med og observerer hvor du legger fra deg tingene dine.

– Vi nordmenn liker å tro godt om folk. Det er i utgangspunktet en god egenskap, men dette vet lommetyvene å utnytte. Profesjonelle lommetyver er det vanskelig å gardere seg mot, men det er noen forholdsregler man kan ta og noen triks en bør være oppmerksom på, sier Hasler.

Les mer her, blant annet om lommetyvenes triks.

Gode råd

  • Ha alltid vesken/sekken/lommene lukket
  • Sørg også for å ha vesken/sekken der du har kontroll på den, og ikke legg verdisaker i ytterlommer
  • Vær oppmerksom og rop på hjelp
  • Vær ekstra på vakt hvis fremmede tar kontakt, og følg med på folk som står unormalt nær de
  • Husk at lommetyver også bruker barn som medhjelpere
  • Påkall gjerne andre personer rundt deg for hjelp – lommetyver liker ikke oppmerksomhet.

Tekst: Mynewsdesk     Toppfoto:iStockphoto  Foto: Mynewsdesk  


reklame