Hvor kommer høstfargene fra?

Høsten er magisk med trær i gult, rødt og grønt samtidig. Vet du hvorfor dette skjer?

Når nettene blir lengre og temperaturen lavere, er dette et tegn til plantene om at høsten er her. Før bladene faller, skifter de farge til gyllent gult, flammende oransjerødt og varmt brunt. Høstfargene kommer som en forberedelse til vinteren, når trærne må spare vann. Den grønne fargen i bladene forsvinner, og andre fargestoffer får vise seg fram. Dette kan vi utnytte ved å bruke planter med gode høstfarger, og få glede av hagen helt til snøen kommer! – sier OBP, Opplysningskontoret for blomster og planter

Artig høst med klatrende villvin. Foto: www.obp.no

Fargerikt bladverk:
Det fargesprakende høstshowet skyldes at klorofyllet, stoffet som gir grønnfargen i bladene, brytes ned til andre kjemiske forbindelser og trekkes tilbake til stammen. Den gylne gule fargen på høstbladene kommer fra stoffet karoten. Hos mange trær og busker finnes det karoten i bladene hele sesongen, men fargen har vært skjult av grønnfargen fra klorofyll. Karoten brytes ikke så lett ned som klorofyll. Det blir igjen i bladene selv om klorofyllet forsvinner, og slik ser vi at bladene skifter farge fra grønt til gult.

De røde høstfargene i bladene kommer fra stoffet anthocyanin. Dette finner vi mange steder i naturen. Det finnes blant annet i røde epler og annen moden frukt, og i blader. Når klorofyllet brytes ned, vil det bli mer sukker i bladene. Dette sukkeret gir økt produksjon av de røde anthocyaninene. Høstfargene blir sterkere når det er varmt om dagen og kaldt om natten. Det er fordi grønnfargen brytes raskere ned i lav temperatur, samtidig som det dannes mer av det røde fargestoffet.

Mange typer lønn har et fantastisk fargespill. (Foto:Fotograf Renate Nyrud, www.obp.no)

Busker og trær som har fine høstfarger:

Junisøtmispel, sibirlønn, hvitrogn, rogn, amerikahagtorn, Aronia, hjertetre, høstberberis, høstaralia, kattebusk, Villvin, hjortesumak, vingebeinved

Tekst: Mynewsdesk Foto: Mynewsdesk/www.obp.no


reklame
National Geographic er bladet som brenner for å vise deg vår fantastiske verden. Ta del i forskningens siste oppdagelser, og les spennende reportasjer om nåtidige og historiske verdensbegivenheter.
Nå tilbud og med proff kikkert inkl. klikk for å lese mer