Gratulerer med dagen hele Norge

Den Norske Grunnloven ble undertegnet 17. mai 1814. Over det ganske land stiller både barn og voksne opp og går i tog på akkurat den dagen. Det gjør vi for å feire at vi får bo i et fritt og selvstendig land, på denne viktige dagen for oss alle.

17.mai 1814 ble også Christian Frederik valgt til ny, norsk konge. Men han fikk kun være konge noen få måneder. Allerede10. oktober, samme år, måtte han overgi tronen til svenskekongen.

Norge i rødt, hvitt og blått. (foto: noefordeg.no/iStockphoto.com)

Hva er Nasjonaldag?

En nasjonaldag er en dag som feires av nasjoner eller et lands befolkning hvert år til minne om en spesiell begivenhet, og har i de aller fleste tilfeller noe med landets selvstendighet – eller frigjøring – fra et annet land å gjøre. I Norge feirer man to nasjonaldager. Den ene er 17. mai, til minne om landets grunnlov som ble undertegnet på Eidsvoll på samme dag i 1814. Den andre er samisk nasjonaldag som feires 6. februar, til minne om det første samiske møtet i Trondheim i 1917.

Nasjonaldagen feires over hele Norge den 17.mai. (foto: noefordeg.no/iStockphoto.com)

Norges flagg.

Fra år 1899 ble det lov å bruke flagget slik vi kjenner det. Men først i 1905 ble dette det offisielle norske flagget for Norge. Når man skulle bestemme farge på Norges flagg, så man at fargene rødt, hvitt og blått ble brukt av en del frie land, og koblingen til frihet var en grunn til at Norge også ønsket å bruke disse fargene i flagget. I tillegg ønsket man å se till til nære naboer. F.eks Sverige, blått og Danmark, rødt.

Flaggstenger på Saltfjellet (foto: noefordeg.no/iStockphoto.com)

Her er utdrag av flaggregler for Kongeriket Norge:

Flagget skal aldri berøre bakken.
Flagget skal heises ved soloppgang og fires ved solnedgang.
Dette er hovedregelen. Men soloppgang og solnedgang varierer den del i et langstrakt land som Norge. Derfor har gjelder
Fra mars til oktober heises ikke flagget før kl 8.00 (november til februar kl. 9.00.) og det fires ikke senere enn kl 21.00.
Om vinteren heises ikke flagget før kl 10.00 i de nordligste fylkene våre Nordland, Troms og Finnmark. Det fires senest kl. 15.00
Et ødelagt eller slitt flagg skal brennes, eller sprettes fra hverandre fargevis.

Se også alt gjeldende om det Norske Flagget her

På Bryggen i Bergen finner du alltid Norske flagg. (foto: noefordeg.no/iStockphoto.com)

Nasjonalsang.

Vår Nasjonalsang er i dag «Ja, vi elsker dette landet». Denne kom i 1864, er i dag den sangen som er etablert som «den norske nasjonalsangen». Tidligere av  «Sønner av Norge» den mest anerkjente sangen, etter at Selskabet for Norges Vel i 1820 kåret sangen som vinner av deres konkurranse.

Også «Norges Skaal» («For Norge, Kjæmpers Fødeland») av Johan Nordahl Brun og Ole Vigs dikt «Normandssang» («Blandt alle Lande») har vært i bruk. Den første som skapte en fedrelandssang beregnet for barn, var Henrik Wergeland med «Smaaguttenes Nationalsang» («Vi ere en Nation vi med»). Wergeland skrev den til samme melodi som ble brukt til «Norges Skaal». Salmen «Gud signe vårt dyre fedreland» omtales gjerne som «Norges nasjonalsalme» og benyttes også ofte i sammenhenger der landet feires.

Vi pynter gjerne bordet til 17.mai. (foto: noefordeg.no/iStockphoto.com)

Kongesangen.

Norges Kongesang er en hyllestsang til Norges konge. Den er basert på “God Save the King” som er en engelsk kongesang fra 1741. Henrik Wergeland skrev en norsk tekst til den engelske sangen i 1841 kalt «Gud signe Kongen vor». Denne ble senere omskrevet om av P. Vogtmann under tittelen «Gud sign vor konge god». En forenklet versjon av denne ble til slutt skrevet av Gustav Jensen. Den er salme nr. 734 i Norsk Salmebok.

Barna er viktig for framtiden for Norge, og 17.mai er en fest for barna. (foto: noefordeg.no/iStockphoto.com)

Vi ønsker dere alle en strålende 17.mai feiring, uansett vær og føre – gratulerer med dagen VÅR.
Ta gjerne med et ekstra medmenneske som kanskje blir glad for å feire sammen med deg.

Tekst: NOEforDEG.no / Kilde: Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alle foto: NOEforDEG.no/iStockPhoto.com
Kan deles med tydelig kilde henvisning: NOEforDEG.no/iStockPhoto.com

Blå himmel, sjø, hav, fjell. Norsk Flagg.

 


reklame