Friskt og lunt med grønne planter hjemme

Et rom uten planter er som en himmel uten stjerner – det ser tomt og sjelløst ut. Når grønnplantene i tillegg har mange andre positive egenskaper, de kommer i utallige varianter og i tillegg er så rett i trendbildet som overhodet mulig; ja, da er det egentlig bare å hoppe i det med det samme.

Velg en kraftig grønn plante i en potte av litt stor størrelse, råder Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter. Større planter krever ofte mindre daglig tilsyn, og er både møbel og dekorasjon for alle rom!

Et liv i det grønne – viktig for kropp og sjel

Grønne planter er en stadig større del av vår livsstil. Det er vanskelig å tenke seg interiørmagasiner, boligannonser og ukeblader uten bilder av grønne planter inkludert i interiøret.

En balkong eller veranda uten krukker med planter ser tom ut. Det er ikke overraskende at den grønne vinden blåser, både på interiør og hobby, matproduksjon og i potter og bed. Både fysisk og psykisk helse har godt av nærhet med planter og plantestell. En stadig større andel av nordmenn vil så, stelle og frydes over planter som vokser. Ser vi bilder fra vinterens trendutstillinger indikerer at en liten jungel innendørs er «helt innenfor».

Det finnes mange gode grunner til å fylle hus, hybel, klasserom og kontor med grønne planter:

Luftforbedring: Fotosyntesen er ikke blitt umoderne. Planter omdanner CO2 til oksygen, og absorberer i tillegg en del skadelige stoffer i luften. NASA har blant annet lagt ned et omfattende arbeid i forhold til planter og luftrensing i rommet, og dette også relevant for våre hjem og arbeidsplasser! Grønne planter bedrer også luftfuktigheten i rommet.
Trivsel: Hjernen vår er faktisk ganske enkel. Å se, føle og stelle med planter gjør oss lykkeligere og mer tilfreds. Det finnes mye forskning som har konkludert med at planter både inne og ute er viktig. Planter absorberer også lyd.
Helse: I tillegg er det heller ikke dumt med fysisk arbeid, som vanning og bæring.
Enkelt: Mange grønne planter er lettstelte og selv de av oss uten grønne fingre kan klare å holde liv i dem over tid.

Følg Opplysningskontoret for blomster og planter på nett og Facebook og lær det du lurer på!

artikkelen fortsetter under bildet

Stell av grønne planter:

Grønne planter er ingen helhetlig gruppe, men er som regel definert som mengden av alle de planter vi bruker til dekorasjon på grunn av bladene og den fysiske formen, mer enn blomstene. Selv grønnplantene kan ofte blomstre på et eller annet tidspunkt, men det er ikke blomstenes skjønnhet som får oss til å velge akkurat en planten.

Med alle variasjoner, fra skjøre, tynne blader til grove trær med bark og tykke blader kan vi ikke si eksakt hvordan hver og en i en stor gruppe skal stelles, men noen tommelfingerregler må vi kunne spandere:

Små potter med lite jord tørker fortere enn store potter med mye jord. Velg gjerne planter med litt størrelse på potten, om du ikke er interessert i daglig stell.
Tynne, sarte blader krever oftere jevn fuktighet, mens tykke, fuktfylte blader lagrer vann og er mer sensitive for overvanning – disse tåler ofte å tørke ut mellom hver vanning.
Mørke grønne blader tåler ofte dårligere lysforhold enn hvitspettede sorter, som kan kreve mer lys.
Gjødsel er mat for plantene, og de fleste kan greit få litt vanlig flytende plantenæring med vanningsvannet. Bare litt om vinteren, når det er lite lys og lite vekst, mer når det nærmer seg sommeren med mer lys og vekst.

Tekst: Mynewsdesk Foto: OBP.no


reklame