Fluor i matemballasje? Ikke med Svanemerket

Fremtiden i våre hender testet matemballasje og fant skadelige fluorstoffer i flere av dem. Men enten du er forbruker eller produserer take away-mat er det enkelt å unngå miljøgifter som dette: Velg Svanemerket.

 

Mange organiske fluorstoffer er miljøgifter det er viktig å kutte bruken av overalt der vi kan. De kan skade både helse og miljø, og det er dokumentert at de kan smitte over på maten. Svanemerket forbyr disse stoffene i alle produkter, og å bruke dem i matemballasje er helt unødvendig. Det finns fullgode alternativ, for eksempel produserer danske Abena svanemerket og dermed fluorfritt hamburgerpapir. I dagligvarebutikker finner du både svanemerket matpapir og bakepapir til eget bruk.

Hva kan jeg gjøre som forbruker?

Neste gang du kjøper takeaway-mat kan du spørre om de bruker fluorfri emballasje. Hvis tilstrekkelig mange gjør det, kan vi påvirke tilbyderne til å gjøre bedre valg når det gjelder emballasje. I dagligvarebutikken kan du velge svanemerket matpapir og bakepapir, så unngår du å bruke emballasje med fluorstoffer i ditt eget kjøkken.

Hva er problemet med organiske fluorstoffer?

Mange organiske fluorstoffer er miljøgifter. Det betyr at de er giftige, og at de brytes svært sakte ned i naturen eller i kroppen vår, der de lagres. Det er påvist at mange av dem «dunster» ut i lufta under bruk, og også at de smitter over på matvarer. Både produksjonsstedet, hjemmet ditt der du bruker produktet, og natur langt fra folk påvirkes av fluorstoffene. Inne i kroppen kan disse stoffene øke kolesterolet, svekke immunforsvaret, gi økt risiko for kreft, nedsatt sædkvalitet, hormon­forstyrrelser og fedme. De kan redusere forplantningsevnen, og overføres fra mor til barn i fosterlivet og via morsmelk.

 
artikkelen fortsetter under bildet

Fremtiden i våre hender testet matemballasje og fant skadelige fluorstoffer i flere av dem. Men enten du er forbruker eller produserer take away-mat er det enkelt å unngå miljøgifter som dette: Velg Svanemerket. Foto: Gettyimages

Er dette akutt farlig?

Nei, du blir ikke akutt syk av å spise en pizza som kommer i en kartong belagt med fluorstoffer. Problemet er at vi kommer i kontakt med så mange små doser med skadelige kjemikalier hele tiden. Og vi vet for lite om hvordan den kjemiske cocktailen påvirker helsa vår på lang sikt. Det er også et stort problem at slike gifter nesten er umulig å bli kvitt når de først har kommet ut i naturen. De brytes svært langsomt ned og er et miljøproblem i lang tid. Derfor er det all grunn til å redusere bruken av dem overalt der vi kan. Svanemerket er et verktøy for det.

Svanemerket er det offisielle miljømerket i Norden, opprettet av myndighetene for å gi forbrukerne troverdig miljøinformasjon. Merket reduserer miljøbelastningen fra produksjon og forbruk, ved å vurdere hele livssyklusen til et produkt, og alle relevante miljøproblemer som oppstår underveis. Svanemerket gjør det enkelt å velge det mest miljøvennlige produktet eller tjenesten, og står for redusert klimabelastning, bærekraftig ressursbruk og et giftfritt samfunn.

Tekst: Mynewsdesk Foto: Mynewsdesk (Ill/1.sidefoto:iStockphoto)

 


reklame