Feir sommeren som svenskene

I år faller svenskenes «midsommarafton» og Sankthansaften på samme dag – noe som gir nordmenn en gyllen mulighet til å teste ut en av Sveriges aller herligste tradisjoner. Vi viser deg hvilke ingredienser du trenger for å stelle i stand en ekte, svensk midtsommerfest!

Forsidefoto: imagebank.sweden.se

Imens de fleste nordmenn ikke gjør særlig mye ut av Sankthans, samler våre «grannar» i Sverige familie og venner til årets store festaften. Med blomsteranser i håret, hvite kjoler, langbord fylt med sild og poteter, snapsvisor og dansing rundt maistangen, hyller de lyset og sommeren med barsk og bram på sin «midsommarafton».

I Norge markerer vi alltid Sankthansaften den 23. juni – uansett hvilken ukedag festdagen faller på. I Sverige legges derimot feiringen til den nærmeste fredagen, i perioden mellom 20. og 26. juni – slik at de alltid har fri dagen etter. Men akkurat i år faller Sankthansaften faktisk på en fredag, slik at både svensker og nordmenn feirer på samme dag – og alle kan sove lenge dagen derpå. Dermed har nordmenn i år en ekstra god grunn til å kikke mot Sverige og la seg inspirere av svenskenes oppskrift på det som egentlig er den perfekte hagefesten.

Vi gir deg alle tipsene du trenger for å stelle i stand en herlig, svensk «midsommarafton»!

Pynten: Lyse kjoler og blomsterkranser
Det er ingen streng kleskode for midtsommer-festen, men de aller fleste pynter seg litt når de skal feire årets lyseste dag. I noen områder i Sverige, som i Dalarna, er det vanlig å ta på seg folkedrakt, men de aller fleste jenter kler seg i hvite eller lyse sommerkjoler. Gutta trenger ikke å ta på seg stiv dress – en skjorte og en pen shorts gjør susen! Og når det gjelder sko, er det lurt med noe behagelig og gressplen-vennlig.

Blomsterkrans til håret er kanskje det viktigste midtsommer-accessoiret. Den lager du ved å plukke små grener med blader (eller gå til innkjøp av eføy, eucalyptus eller lignende), plukke blomster (gjerne noen som holder en stund uten vann), og finne fram ståltråd, sølvtråd, blomsterkniv eller saks, blomsterteip og et silkebånd. Vikle ståltråden sammen, finn en passe størrelse og fest endene av ståltråden sammen med sølvtråd så det blir en låst sirkel. Tvinn blomsterteip rundt ståltrådsirkelen, før du tvinner små grener med blader langs hele kransen som et underlag. Fest med sølvtråd. Deretter legger du på de blomstene du vil, og fester også dem med sølvtråd. Klipp av eventuelle stilker og trådstubber som stikker ut, og avslutt med et silkebånd for å dekke over skjøten.
Synes du dette hørtes for omfattende ut, kan du isteden gå til innkjøp av en plastkrans.

Bordet: Sild og snaps
Skal du gjøre midtsommerfeiringen helsvensk, må du by gjestene på et ekte sildebord! Silden serveres med nypoteter, gressløk og rømme, og etterfølges av jordbær og bløtkake til dessert. Den flytende serveringen består som oftest av øl og snaps, og fortæres til festlige «snapsvisor». Hver av de 18 «offisielle» skålene har sitt eget navn, og det sies at den som holder koken etter atten snapsglass virkelig er en dreven midtsommergjest.

Dette er de 18 snaps-skålene:

1. Helan
2. Halvan
3. Tersen
4. Kvarten
5. Kvinten
6. Sexten
7. Septen (“Finsk-sexan”)
8. Rivan
9. Räfflan
10. Rännan (“Repetitionen”)
11. Smuttan
12. Smuttans unge
13. Lilla Manasse
14. Lilla Manasses broder
15. Femton droppar
16. Kreaturens (åter)uppståndelse
17. Absolut sista supen
18. Ett evigt liv (Den bleka dödens dryck)

Maistangen: Sang og dans
Som festens midtpunkt finner vi maistangen. Den har ingenting med måneden mai å gjøre, men kommer fra verbet «maja», som betyr «å pynte med grønne kvister». En maistang er altså en stang pyntet med grønt løv, og på midtsommer danses det rundt denne til sang- og ringleker som Små grodorna og Ritsch ratsch, filibom bom bom. Søk dem opp på nettet for å lære deg tekst og trinn til den store dagen!

For erkesvensk stemning kan du også lage en spilleliste på Spotify med svenske hits og klassikere. Legg til favoritter av Håkan Hellström og Veronica Maggio, viseperler av Evert Taube og Cornelis Vreeswijk, og godbiter fra LillBabs, ABBA og Carola – så blir det garantert god kok hele dagen og kvelden!

Feir midtsommer på svensk vis i Oslo
Dersom du befinner deg i nærheten av Oslo og ønsker å feire sommeren som svenskene uten å selv stå for arrangementet, kan du ta turen til Voksenåsen – hotell, restaurant og senter for svensk-norsk samarbeid, på toppen av Voksenåsen i bydel Vestre Aker. Her har det blitt arrangert svensk midsommar i mange år, og nå er det igjen duket for tradisjonell svensk feiring fra klokken 16.30 den 23. juni. Det blir dans rundt maistangen, leker for barna, midsommarbuffé, intimkonsert og alt som hører med!
Les mer her

Dagens feiring har røtter i Dalarna
Den mest tradisjonelle svenske midtsommerfeiringen finner du i Dalarna i Midt-Sverige. På 1930-tallet ble det bestemt at det var nettopp Dalarna-måten å feire på som skulle gjelde for hele Sverige. Gropen i Leksand har Sveriges aller største feiring, med over 20.000 feststemte deltakere, gigantisk maistang, kirkekor og lokale musikere, og også Gimlegården i Rättvik holder det ekte, med kransebinding, musikk, leker, piknik og alt som hører med.
Les mer her

Visste du at…
… Hvis man plukker syv ulike blomster og legger under puten på midtsommeraften, vil man etter sigende drømme om den man kommer til å gifte seg med?

… Også svenskene feiret midtsommer den 23. juni fram til 1952, uavhengig av hvilken ukedag dette var? Fra 1953 valgte man å legge midtsommeraften til den nærmeste fredagen for å minske antallet røde dager.

… Det før i tiden var vanlig å spare blomsterkransen helt til jul? Man anså nemlig midtsommeraften som en magisk kveld, hvor selv vekster kunne ha spesielle krefter. Derfor skulle man spare kransen til jul og ta den med i julebadet – og det skulle gjøre at man holdt seg frisk gjennom hele vinteren.

Tekst:Mynewsdesk        Foto: imagebank.sweden.se/VisitSweden Norge


 

Visit Sweden markedsfører varemerket Sverige og svenske destinasjoner og opplevelser utenlands. Vi finnes i 12 land rundt om i verden, og her i Norge har vi kontor i Oslo. Nordmenn er de i verden som reiser aller mest til Sverige. I 2015 var antallet overnattinger nesten 3,5 millioner. Det er svenske staten som eier Visit Sweden, sammen med Svensk Turism AB.

 

Flere saker på NOEforDEG hovedsiden – klikk her