Fargelegg maten!

Fargelegg maten

Det trenger ikke være vanskelig å spise sunt. Mye er gjort ved å spise mer frukt, bær og grønnsaker. Frukt, bær og grønnsaker inneholder mange aktive stoffer som bidrar til å holde oss friske. Det som er så fint, er at det er en vane som smaker godt. En vane både du og kroppen blir glad av.

 

Grønt til alle måltider

Den beste måten å få i seg mer grønnsaker på, er ved å ha et innslag av grønnsaker til hvert måltid. Tilby barna oppkuttet paprika, agurk eller tomat til brødmåltidene, gjerne med en gulrotbit ved siden av. Ha salat eller oppkuttede, friske grønnsaker til middagen, også når dere spiser pizza, pølser og hamburger. Riv gulrøtter, selleri og løk i pastasausen, så blir den både mer smakfull og næringsrik. Oppkuttede grønnsaker passer også perfekt som mellommåltid. Legg til rette for at grønnsakene skal være en naturlig del av alle dagens måltider.

 

Spis regnbuens farger

De ulike fargene på frukt og grønnsaker representerer ulike virkestoffer. Rødfargen på tomat kommer fra lykopen, en sterk antioksidant som beskytter mot kreft, mens den oransje fargen på gulroten kommer fra betakaroten, som er viktig for normalt syn. De ulike stoffene fra ulike grønnsaker jobber sammen for å gi oss den totale, beskyttende effekten. Derfor er det smart å spise alle regnbuens farger – hver dag!

 

Grønnsaker gjør måltidet fullverdig

Klart barna kan få pannekaker til middag. Det er bare å ha en tomat – eller blomkålsuppe ved siden av, så  har du laget et fullverdig måltid. Du kan også servere skåler med oppkuttede, friske grønnsaker mens pannekakene steker, såkalte «ventegrønnsaker», så får kroppen nyttig påfyll mens dere venter. Mer grønnsaker gir en bedre balanse i måltidet, både med tanke på energi- og næringsinnhold.

Ventegrønnsaker hjelper deg med å nå målet om “5 om dagen”. Det er utrolig hvor mye grønnsaker barna spiser når det er lett tilgjengelig!

 

Spis litt mer enn du gjør i dag

Vi kjenner anbefalingen om «5 om dagen» med frukt, bær og grønnsaker. I snitt får vi nordmenn i oss tre porsjoner om dagen, så de fleste av oss bør spise mer. En voksenporsjon tilsvarer en neve, mens en barneporsjon tilsvarer barnets neve. I stedet for å miste motet av at fem porsjoner virker uoverkommelig, ha fokus på å spise litt mer enn dere gjør i dag. Når det har blitt naturlig med en gulrot til brødmåltidet og «ventegrønnsaker» før middag, er veien videre plutselig blitt mye enklere. Og før du vet ordet av det, spiser hele familien «5 om dagen».

Tekst: Mynewsdesk/ernæringsfysiolog Camilla Andersen   Foto: Frukt.no

 


 

Grillhagen tilbyr deres kunder det beste og bredeste utvalget av grillsauser, grillkrydder og grillutstyr.