Den store Sølvpussedagen

Det er på tide å finne frem bunadssølvet for å få det blankt i tide til 17. mai. I dag er Den Store Sølvpussedagen.

Google-søk om sølvpuss skyter i været i mai, men det er god grunn til å la både nettets kjerringråd og tannpastaen bli liggende i skuffen:
Ulike søljer trenger nemlig ulik behandling for å bli skinnende blanke til vårens største festdager. Da kan det være lurt å få rask hjelp til pussingen.

— Man vil jo ikke eksperimentere med det flotteste man har, sier gullsmed Lise Andersen i Bjørklund.

Hun arbeider i Bjørklund-forretningen på Ski Storsenter. Kjeden har 90 butikker i Norge som kan hjelpe deg med alt, enten det er puss, reparasjoner eller kjøp av sølv til de aller fleste bunadstyper.

Når Google-søket ender med et råd om å bruke tannpasta for å rense søljene: Da bør du heller få hjelp av en ekspert hos Bjørklund

Alle søljer er forskjellige

Trenger du hjelp kan du levere bunadssølvet ditt til din nærmeste Bjørklund butikk. I butikken vurderes bunadssølvet ditt – og gullsmeden finner ut hvilket produkt som passer akkurat din sølje. Det er viktig.

– Alle søljene er forskjellige, de har ulike overflatebehandlinger og trenger derfor også ulike produkter. Det kan vi hjelpe deg med, sier Andersen.

Ofte er det kun en pusseklut du trenger for å gjøre jobben. Den får du til en billig penge og du kan fint fikse resten hjemme selv, hvis du vil det.

— Er sølvet pent, og trenger bare en liten oppfriskning, er kluten, engangsserviettene eller votten helt perfekt, forteller Andersen. Men skulle søljene derimot trenge noe mer avansert behandling, er butikkene proft utstyrt til å bistå.

Du kan få hjelp umiddelbart
— Vi har trommel i butikkene, som renser og pusser smykkene, vi har også mange ulike deler til de forskjellige søljene, hvis noen for eksempel har mistet et løv på en sølje ordner vi gjerne det i butikken. I tillegg er vi utdannet gullsmeder, så vi har god kompetanse, opplyser Andersen, før hun legger til et lite obs: Mye kan vi gjøre mens du venter, andre ganger trenger vi et par dager på å gjennomføre jobben, så det er lurt å begynne å tenke bunad allerede nå, sier hun, vel vitende om at det blir skikkelig feststemning i butikkene i ukene som kommer. Det er den definitive høytiden for oss, smiler hun.

Se video av gullsmedens tips til oppbevaring og puss av sølv her.

Verkstedet – Bunadssølvets sentralsykehus

Om søljene er skadet, eller trenger en grundigere behandling for å ta seg godt ut, kan løsningen være reparasjon og vedlikehold på gullsmedverkstedet.

Smykkekirurgene som jobber på verkstedet hos Bjørklund er i dyp konsentrasjon. En svak lyd av en norsk låt på P1 surrer i bakgrunnen, men ellers er det stille, så stille at man kan høre en liten diamant falle. Men det skjer ikke. Gullsmedene er stødige som fjell.

Blant dem sitter Eva Lofthus med nennsomme fingre og et skjerpet blikk på dagens pasienter:
Hit til gullsmedverksted – kommer bare bunadssølv som trenger krisehjelp. Som for eksempel en gammel skatt funnet i kommodeskuffen. Lofthus gir et krystallklart håp til alle fortvilte sølveiere:

— Det aller meste lar seg fikse.

Eva Lofthus gir nytt liv til smykker med slitasje fra vanlig bruk — eller lagring som er gått skeis. Hva er hennes viktigste råd?

– Det er veldig viktig at sølvet er helt tørt når det legges bort, bruk gjerne en hårføner, gå også gjerne over hvert enkelt smykke og sjekk låser og slikt, det er typiske ting som blir slitt og må byttes. – Og så er det veldig viktig ikke å bruke gummistrikk rundt plastposen søljene ligger i. Det kan nemlig irre over på smykkene, sier Lofthus.

Ikke alle kjerringråd er gode

Gullsmedene skjærer grimaser når vi begynner å snakke om kjerringråd. Ikke at de konsekvent er mot gamle tips og triks, men på grunn av risikoen.

Hvis man er riktig uheldig, kan flere av disse kjerringrådene gjøre riktig stor skade på smykker og søljer man er veldig glad i.

— Man må være kritisk til disse rådene før man gyver løs, kanskje forårsaker du en skade som ikke lar seg reparere. Kom for all del heller til oss, sier Andersen.

Med sine 90 butikker rundt omkring i Norge, står Bjørklund-teamet klare til å hjelpe deg med å forberede bunadssølvet til maifesten.

Du trenger ikke reise til hjembygda for å få riktig bunadssølv
Er det bunadssølv du mangler, eller ønsker deg? Du trenger heldigvis ikke reise til bunadens hjemdistrikt for å få det du trenger. Bjørklunds 90 forretninger rundt om i landet fører bunadssølv fra de fleste distrikter i Norge. Selvfølgelig vil vareutvalget varier noe, men kan i de fleste tilfeller bestille det du måtte trenge, om det så er en sølje, bunadskniv, beltestøl, bunadshårklype eller bunadsring.

Tekst: Mynewsdesk    Foto: Bjørklund/ Daniel Gauslaa


reklame