Blomstene som tåler kulde

Noen er tøffere enn andre. Tøffingene blant blomstene i Norge er gjerne de som tåler litt ruskevær, og kanskje en kuldegrad eller to.

Etter en lang og snørik vinter lengter vi etter blomster og farger, men hva skal man velge? Tidlig på våren klør det i fingrene etter å plante i krukker og urner. Nattefrosten kommer og går, men stemor, løkblomster, tusenfryd og ranunkler klarer godt noen minusgrader, forteller Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Plant i krukker!Planter du vårens blomster i krukker, er de lette å flytte på. Vurder gjerne krukker eller underlag med hjul, så har du mulighet for å trille plantene i le om ruskeværet kommer. Alle blomstene vi nevner her tåler et par nattlige kuldegrader, men jordklumpen i potten bør likevel ikke utsettes for langvarige eller dype kuldeperioder, slik at også jordklumpen i potten fryser. Tips: Pott gjerne om i en større potte, som gir mer jordvolum. 

Er det meldt ekstra kalde netter eller kuldeperioder kan krukken bæres inn eller settes inn mot en lunere vegg. Man kan også dekke med et gammelt håndkle.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Stemor er kanskje den tøffeste tøffingen av vårblomstene

Valgets kval…

Stemor og den småvokste påskeliljen ‘Tete-à-tete’ er ofte de to første blomstene som blir anbefalt om våren, begge kan fint tåle netter ned mot fem kuldegrader. Det er likevel flere muligheter, f.eks tåler de fleste av vårens løkblomster, slik som krokus, klosterklokke, perleblomst og snøklokker også kalde netter. Tusenfryd, julerose og ranunkler tilhører også vårens første favoritter.

Når du kjøper blomster til vårkrukken er det viktigste, uansett plantetype, at du spør om planten er herdet, dvs tilvent kaldt klima. Mange gartnerier senker temperaturen frem mot salgsdato for at plantene som selges til forbruker er klare til å møte litt ugunstig klima. Dette kan gi litt lengre produksjonstid, men gir deg som kunde den beste opplevelsen når du begynner å plante ute. Uansett er det lurt å gradvis sette planten ut, begynn gjerne på milde dager og netter.

Plantestell til kalde krukker

Husk å vanne! Vi tenker ofte ikke på at vårens blomster også forbruker vann. Det er viktig å ikke drukne plantene, men ikke sjelden glemmer vi vårblomstene fordi vi mennesker synes det er kjølig ute.

Stemor er tøffe, men vil gjerne ha jevnt med vann. Løkblomster generelt trenger lite vann frem mot blomstring, men under blomstring er det viktig at de får nok vann. Når lys og temperatur ute er blitt vårlig nok, begynner plantene å vokse. Har du planer om å ta vare på plantene utover våren, og kanskje plante dem ut for mer blomstring gjennom sommeren eller til neste vår, er det viktig å tilsette lett blomsternæring.

Tekst: Mynewsdesk/Opplysningskontoret for blomster og planter   Foto: www.obp.no


reklame