6 tips til hvordan du kan utnytte hele egget

Visste du at vi faktisk spiser dobbelt så mange egg i påsken som ellers i året?

Hver nordmann spiser ca. 1 egg hver dag i påsken, fra Skjærtorsdag til og med 2. påskedag. Dette tilsvarer i overkant av 26 millioner egg ifølge tall fra MatPrat. Dette gjør at vi sitter igjen med mange eggeskall, som gjerne havner i matavfallet.

 

Her er tipsene til hvordan du kan utnytte hele egget, sier Britt Marlene Kåsin, matrådgiver i MatPrat.

1. Eggeplomme

Det er mye godt du kan lage ut av eggeplommer, så det er lurt å ta vare på disse om du har noen til overs. Eggeplommene kan brukes til eggekrem til suksesstertemajones eller hjemmelaget pasta carbonara. Du kan også tilsette et par ekstra eggeplommer i vaffel– eller pannekakerøren.

2. Eggehvite

Har du eggehviter til overs er det lurt å ta vare på disse, slik at du kan lage deilige desserter og kaker som påskepavlova med vaniljekrem, pikekyssnøttebunn eller deilig sitron- og marengspai. Det er ikke bare desserter og kaker du kan bruke eggehvitene til, men også en luftig eggehviteomelett med spinat og paprika eller til hjemmelagede gratenger.

3. Eggeskall som serveringsskål

En enkel og delikat måte å servere en rett på, kan være å bruke eggeskallet som en liten skål. Server gjerne litt eggerøre med sprøstekt bacon og litt grønt på toppen. Ønsker du å gjøre noe morsomt ut av desserten, kan du servere f.eks. sjokolademousse eller panacotta i halve eggeskall til gjestene dine. Bruk gjerne store egg til dette.

4. Eggeskall som blomstervase

Bruk gjerne et halvt eggeskall til å strø frø i. Her kan du gjerne bruke solsikke, tomat eller agurk. Ha i litt jord. Knus forsiktig skallene når spiren skal pottes om, slik at røttene får utvikle seg videre.

5. Eggeskall til rengjøring av kjeler

Ha knuste eggeskall og litt oppvaskmiddel i gryten som skal rengjøres. Bruk en klut eller svamp til hjelp for å skrubbe. Du kan gjerne bruke litt oppvaskmiddel i tillegg, for en bedre effekt.

6. Sett farge på eggene

Hvis du ønsker å farge eggene på en enkel og naturlig måte, er dette trikset for deg. Tilsett fargekildene i vannet og putt eggene i kjelen. Mengden vann og tiden du koker eggene avgjør intensiteten på fargen. Se mer.

  • Løkskall= orange farge
  • Gurkemeie= gul farge
  • Rødkål= lyseblå farge
  • Blåbær= mørk blå/ lilla farge
  • Spinat = grønn farge
  • Rødbet – skall= rød farge

Tekst: Mynewsdesk Foto: Mynewsdesk (Ill/1.sidefoto:iStockphoto)